strijken overhemd
Overhemden strijken, zo doe je dat! Tips voor het strijken en wassen van je overhemd

Overhemden strijken, zo doe je dat! Tips voor het strijken en wassen van je overhemd

Geschreven door:
Gwen Teske

Heb je net een mooi overhemd gekocht, maar nu je hem aan wilt trekken, zit hij vol met kreukels! Tijd dus om je overhemd te strijken. Maar hoe strijk je een overhemd eigenlijk op de beste manier? Een overhemd wassen en strijken kan nog best ingewikkeld lijken, zeker als je dit niet zo vaak doet. Maar met deze tips voor overhemden strijken, is de klus zo geklaard en is jouw overhemd weer als nieuw. In dit artikel helpen we je daarom de beste manier te vinden om een heren overhemd te strijken en wassen.

De beste manier om een overhemd te wassen

Voordat je jouw overhemd gaat strijken, moet je jouw overhemd natuurlijk ook wassen. Een overhemd wassen kun je het beste doen op 30 graden. Zo hou je hem het langste mooi. En het is misschien een open deur, maar zorg dat je donkere, lichte en gekleurde was van elkaar scheidt. Was dus je lichte overhemden alleen met lichte was, stop daar nooit gekleurde of donkere kleuren bij, om verkleuring van je overhemd te voorkomen. Maak bij voorkeur ook onderscheid tussen witte en licht gekleurde was. Door namelijk je witte overhemden echt alleen met witte kleding te wassen, hou je ze ook echt wit en voorkom je dat ze na een aantal wasbeurten een grauwe gloed krijgen. Gebruik voor het wassen van je overhemd ook het juiste wasmiddel. Zo is er wasmiddel voor witte, gekleurde of donkere was.

Meer tips voor het wassen van je overhemd

Naast bovengenoemde algemene tips voor het wassen van overhemden, delen we nog een aantal handige tips om ervoor te zorgen dat jouw overhemd lange tijd mooi blijft. Het is het beste om je overhemd binnenstebuiten te keren als je hem gaat wassen. En ook doe je er goed aan de knoopjes dicht te doen voor je je overhemd gaat wassen. Stop je overhemd na het wassen NOOIT in de droomtrommel. Hiervan gaan ze krimpen en verliest de stof zijn kwaliteit. Hang hem in plaats daarvan nat aan de boord te drogen. Zo hou je ook de beste heren overhemden lange tijd mooi.

Hoe strijk je een overhemd?

Na het wassen, komt het strijken van je overhemd. Dit doe je wanneer je overhemd nog een klein beetje vochtig is. Je kunt een overhemd ook strijken als hij al helemaal droog is, wanneer hij bijvoorbeeld net uit de kast komt. Gebruik dan voor het beste resultaat een stoomstrijkijzer. Hiermee blaas je hete stoom op je overhemd tijdens het strijken. Dit zorgt voor een nog gladder resultaat. Overhemden strijken kun je het beste doen op een strijkplank. Nadat je strijkijzer helemaal opgewarmd is kun je aan de slag. We geven je een aantal tips over hoe je een overhemd kunt strijken.

Tips voor het strijken van overhemden

Om verkleuring te voorkomen, kun je overhemden, net als bij het wassen, het beste binnenstebuiten strijken. Let er bij het strijken van je overhemd altijd op dat je de strijkbout nooit te lang op één plek houdt, anders kun je de stof verbranden. Blijf dus heen en weer bewegen met de strijkbout en zet hem, wanneer je hem even niet gebruikt, op de daarvoor bestemde houder van je strijkplank. Het strijken van overhemden kun je het beste in onderstaande volgorde doen:

 

  1. Begin bij de kraag

Voor het strijken van overhemden kun je het beste beginnen bij de kraag. Leg deze plat op de strijkplak en strijk hem voorzichtig glad. Strijk hem van buiten naar binnen. Draai daarna je overhemd helemaal om en herhaal dit tot de kraag helemaal glad is.

 

  1. De mouwen van je overhemd strijken

Je kunt nu de mouwen van je overhemd strijken. Leg de eerste mouw met de knoopjes naar boven op je strijkplank. Bij deze stap moet je er goed op letten dat je de naden strak op elkaar legt voor je begint met strijken. Als de mouw mooi recht op de strijkplank ligt, kun je hem strijken tot aan de manchetknopen. Eenmaal bij de knopen aangekomen, leg je de manchet plat uitgevouwen op de strijkplank en trek je hem strak. Nu strijk je voorzichtig van links naar rechts. Gebruik geen stoom als je over de knopen strijkt, om knoopafdrukken te voorkomen. Herhaal dit met de andere mouw. Je kunt ook eerst de manchetten strijken en daarna de rest van de mouw.

 

  1. Het strijken van het schouderpand van je overhemd

Na de kraag en mouwen ga je door naar de schouders van je overhemd. Dit is een stukje lastiger. Gebruik hiervoor de punt van de strijkplank. Trek hier de schouder van het overhemd overheen en trek hem met je vingers glad, zodat je hem goed kunt strijken.

 

  1. Hoe strijk je de body van je overhemd?

Na de kraag, schouders en mouwen, kun je de body van je overhemd strijken. Ook deze leg je weer strak op de strijkplank met de knopen naar boven. Trek het overhemd met je ene hand straks en strijk met je andere hand. Gebruik hierbij veel stoom van je strijkijzer voor het beste resultaat. Vergeet ook niet tussen de knoopjes te strijken. Heb je één kant klaar, verschuif hem dan zo, dat de achterkant van het overhemd op de strijkplank ligt en strijk deze ook glad. Vervolgens draai je hem verder door naar de andere kant, tot je het hele overhemd hebt gestreken.

Controleer of je alle kreukels glad hebt gestreken en je kunt je overhemd aan een hanger in de kast hangen. Zo zorg je dat hij ook mooi glad blijft tot je hem aantrekt!

In onderstaande video zie je nog eens uitgelegd hoe je het beste je overhemd kunt strijken:

Wil je extra advies hebben over welke overhemden het beste bij je passen?
Neem gerust contact op met ons team. Wij helpen je graag!

Zuitable Colbert DiNick Light Blue Zuitable
Oorspronkelijke prijs was: €199,90.Huidige prijs is: €159,92.

Zuitable Colbert DiNick Light Blue 50

Bekijk product
Zuitable Colbert DiNick Light Mint Zuitable
Oorspronkelijke prijs was: €199,90.Huidige prijs is: €159,92.

Zuitable Colbert DiNick Light Mint 48

Bekijk product
Zuitable Jersey Pantalon DiSailor Blau Karo Zuitable
Oorspronkelijke prijs was: €129,90.Huidige prijs is: €103,92.

Zuitable Jersey Pantalon DiSailor Blau Karo 52

Bekijk product
Zuitable Colbert DiNick Grijs Zuitable
Oorspronkelijke prijs was: €199,95.Huidige prijs is: €159,96.

Zuitable Colbert DiNick Grijs 52

Bekijk product
Slater T-shirt Pack Ronde Hals Basic Fit Extra Long Fit L Slater
32,95

Slater T-shirt 2Pack Ronde Hals Basic Fit Extra Long Fit L

Bekijk product
Zuitable Jersey Colbert DiNick Grey Zuitable
Oorspronkelijke prijs was: €229,90.Huidige prijs is: €183,92.

Zuitable Jersey Colbert DiNick Grey 46

Bekijk product
Driedelig pak van wol en linnen Corneliani
1.998,00

Dit pak van Corneliani is vervaardigd uit een hoogwaardige mix van wol en linnen, wat zorgt voor een perfecte balans…

Bekijk product
Pied-de-poule shirt van katoen Finamore
358,00

Dit elegante shirt van Finamore is uitgevoerd in een subtiele pied-de-poule print, wat het een tijdloze uitstraling geeft die geschikt…

Bekijk product