Stropdas dubbele knoop
Hoe knoop ik een stropdas? Zo strik je eenvoudig een stropdas!

Hoe knoop ik een stropdas? Zo strik je eenvoudig een stropdas!

Geschreven door:
Gwen Teske

Heb je een speciale gelegenheid waarvoor je een stropdas moet dragen, maar ben je dit niet gewend en weet je eigenlijk ook niet hoe je een stropdas knoopt? Of draag je eigenlijk altijd dezelfde knoop en wil je eens wat anders? We helpen je graag op weg met onderstaande tips hoe je een stropdas strikt.

85 Verschillende soorten knopen voor een stropdas

Het kan zijn dat je al rond hebt gevraagd hoe je een stropdas knoopt, maar dat je steeds een antwoord hebt gekregen. Dat is niet zo gek, want er zijn maar liefst 85 verschillende soorten knopen voor je stropdas! Van de stropdas met dubbele knoop (Windsor knoop) tot knopen met namen als de St. Andrew, Victoria of Shell knoop… ja, we snappen wel dat je door de stropdassen de knoop niet meer ziet. Om je een eind op weg te helpen geven we hieronder tips voor de meest voorkomende manieren om je stropdas te strikken.

Kies je voor een smalle knoop of eentje met veel volume?

Om uit te kunnen leggen hoe je een stropdas knoopt, is het belangrijk om eerst een knoop voor je stropdas te kiezen. Zoals gezegd zijn er veel varianten, maar welke kies je dan? Het verschil zit hem met name in wat voor stropdas je draagt en bij welke gelegenheid. Een smalle das vraagt om een knoop met meer volume, terwijl een dikkere stropdas prima af kan met een smalle knoop. Hieronder lichten we een aantal populaire stropdasknopen toe, zodat jij een goede keuze kunt maken.

Zo knoop je een stropdas met de dubbele knoop (dubbele Windsor knoop)

De dubbele Windsor knoop zorgt voor een volle, krachtige strik en past goed bij een overhemd met wijde boord (widespread board). Hij is geschikt voor dunne en normale dassen. Hij is wel wat moeilijker dan bijvoorbeeld de enkele Windsor knoop, maar als jij een statement wilt maken, is hij de moeite wel waard. Bijvoorbeeld tijdens een belangrijke presentatie of sollicitatiegesprek.

Stropdas met enkele Windsor knoop

Zoals de naam al doet vermoeden is de enkele Windsor knoop net iets makkelijker en minder vol dan de dubbele knoop. Toch is de enkele Windsor nog steeds een strik met mooi volume, vooral bij een wat dikkere stropdas. Wel is hij net iets makkelijker te maken dan de dubbele knoop.

De enkele Windsor knoop is elegant en geschikt voor eigenlijk iedere gelegenheid.

Hoe knoop je een stropdas als je weinig ervaring hebt?

Een ideale strik voor beginners is de Four in hand, die weinig handelingen vraagt. Het is een vrij smalle knoop die met name geschikt is voor dikkere, stevige stropdassen. Bijvoorbeeld een wollen stropdas. We raden het niet aan om deze knoop te gebruiken bij een smalle das, omdat hij daarvoor te weinig volume heeft. Daar is de Nicky knoop meer geschikt voor.

Zo knoop je een stropdas voor als je naar kantoor gaat

Een elegante, mooie knoop voor in je stropdas is de Pratt knoop, ook wel Shell knoop genoemd. Deze strik is iets breder dan de Four in hand, maar platter en smaller dan de dubbele knoop. Hij is in moeilijkheid net een tikje makkelijker te maken dan de dubbele (Windsor) knoop, maar moeilijker dan de andere twee strikken. Deze knoop is geschikt om in je stropdas te dragen op kantoor. Je hebt dan net even wat anders dan de meeste van je collega’s. Behalve voor hele dunne of dikke stropdassen, kun je deze knoop voor de meeste dassen prima gebruiken.

 

Hoe knoop ik eenvoudig een stropdas met de minste handelingen?

Vraag je je af “Hoe knoop ik eenvoudig een stropdas met zo min mogelijk handelingen?”, dan is het antwoord: met de Oriental knoop! Niet voor niks de simpele knoop genoemd. Deze is, net als de Four in hand, vrij makkelijk te maken, maar heeft iets meer volume. Hoewel hij wel een stuk smaller is dan de dubbele knoop. Het is een gangbare basisknoop die door veel mannen gebruikt wordt. Hij is bijvoorbeeld heel populair in Azië! Hij is geschikt voor eigenlijk alle gelegenheden voor normale en dikkere dassen.

Hoe knoop je een stropdas als je een smalle das draagt?

Draag je een smalle stropdas en wil je daar de meest geschikte strik voor gebruiken? Dan is de Nicky knoop een aanrader. De Nicky knoop is niet de allermoeilijkste strik voor je stropdas en past heel goed bij smallen dassen. De knoop heeft een mooi volume en is niet te smal.

 

Wat voor stropdas past bij jou?

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er verschillende manieren hoe je een stropdas kunt knopen en heeft de dikte van je stropdas hier ook invloed op. Ben je op zoek naar een nieuwe stropdas? Bekijk dan onze hele collectie stropdassen.

Zip Through _ U.s. Polo Assn.
151,00

Deze beschrijving is automatisch vertaald: Sweatshirt voor mannen – Ritssluiting en capuchon, 2 zakken, front logo, patches en wapen Was…

Bekijk product
Sweatshirt – _ U.s. Polo Assn.
151,00

Deze beschrijving is automatisch vertaald: Sweater voor mannen – ritssluiting en hoge kraag, 2 zakken, voorembleem, patches en wapen –…

Bekijk product
Scarf Fay
136,00

Scarf, double-faced, tongue with logo, textured fabric, made in italy, color: beige-light brown, composition: 100% wool, brand: FAY

Bekijk product
striped crewneck sweater Costume National
378,00

Deze beschrijving is automatisch vertaald: Costume National C’n’c absoluut prachtig, 100% Authentiek, gloednieuw met tags Costume National C’n’c bruin gestreepte…

Bekijk product
crewneck sweater Costume National
197,28

Ontdek de rest van ons assortiment online bij Miinto. Shop local, shop online.

Bekijk product
V-neck Sweater Costume National
194,99

Ontdek de rest van ons assortiment online bij Miinto. Shop local, shop online.

Bekijk product
Zipper cardigan sweater Costume National
427,00

Deze beschrijving is automatisch vertaald: Costume National C’n’c absoluut prachtig, 100% Authentiek, gloednieuw met tags Costume National C’n’c bordeaux rits…

Bekijk product
Two Button Blazer GF Ferre
813,00

Deze beschrijving is automatisch vertaald: Materiaal: 42% wol, 37% polyester, 15% acryl, 5% zijde, 1% Elastane

Bekijk product